Dulceata de ardei iute

  • Timp de preparare
    30 minute
  • Timp de gatire
    1 ora
  • Servire
    4

Dulceata de ardei iuti este genul de preparat care surprinde prin contrast: dulce, usor picanta si extrem de aromata. Este acel detaliu special care transforma o masa obisnuita intr-una memorabila. Odata pusa pe masa, langa o friptura frageda, legume la gratar sau branzeturi fine, devine rapid vedeta farfuriei.

Este perfecta pentru perioada sarbatorilor, mai ales atunci cand vrem sa pregatim ceva diferit, spectaculos si usor de oferit in dar. Un borcanel legat cu o funda si decorat cu un mic accesoriu de Craciun poate deveni un cadou simplu, dar extrem de apreciat.

Ingredients

    Directions

    Dulceata de ardei iute este surprinzator de versatila si se potriveste perfect in combinatii dulce-picant, atat cu preparate sarate, cat si ca accent special la mese festive. Se mananca foarte bine cu: Branzeturi – in special branza maturata, brie, camembert, gorgonzola, cheddar, telemea sau cascaval afumat. Fripturi – porc, vita, miel, rata sau pui la cuptor. Carnati si mezeluri artizanale – carnati de casa, pastrama, prosciutto, sunca uscata. Burgeri si sandvisuri – in loc de ketchup, pentru un gust special. Platouri aperitiv – alaturi de branzeturi, nuci, struguri si paine prajita. Pateuri si terine – contrastul este excelent. Ouă – oua ochiuri sau omleta, cateva picaturi schimba complet gustul.

    Step1

    Ardeii se curata de seminte si cotoare. Este recomandat sa folositi manusi in acest proces, pentru a evita iritatiile cauzate de ardeii iuti. Dupa curatare, ardeii se paseaza in robotul de bucatarie sau se pot da prin masina de tocat carne.

    Step2

    Compozitia obtinuta se amesteca bine cu zaharul si se lasa cateva ore la macerat, pentru ca aromele sa se imprieteneasca. Cel mai bine este sa o lasati peste noapte.

    Step3

    A doua zi, compozitia se pune la fiert la foc mic. Dupa aproximativ 20 de minute se adauga otetul si un praf de sare, amestecand usor din cand in cand.

    Step4

    Pentru a verifica daca este gata, se pune o lingurita de dulceata pe o farfurie si se lasa cateva minute sa se raceasca. Inclinati usor farfuria: – daca nu curge si are consistenta unui sos gros, este gata. – daca se prelinge, mai trebuie lasata la fiert.

    Step5

    Dulceata se pune calduta in borcane curate si se lasa neacoperita pana se raceste complet. Abia apoi se pun capacele. Se pastreaza in camara sau in frigider. Din aceasta cantitate ies aproximativ 4 borcanele.

    Step6

    Trebuie sa va spun ca dulceata va iesi relativ dulce, pentru ca asa este natura acestui preparat. Totusi, daca stiti ca nu preferati gustul foarte dulce, puteti ajusta cantitatea de zahar dupa gust.

    Leave a Review

    Your email address will not be published. Required fields are marked *